Over het boek

Bestellen

Het boek is verkrijgbaar bij diverse boekhandels.
Boek bestellen

Introductie

Onderzoekend leren – Een stappenplan voor onderzoeksopdrachten (2e herziene druk) ondersteunt leerlingen in het voortgezet en secundair onderwijs bij het leren uitvoeren van onderzoeksopdrachten. Met behulp van een toekomstbestendig stappenplan kunnen leerlingen zich aan de hand van onderzoeksvragen binnen allerlei denkbare contexten en leergebieden ontwikkelen. De inhoud van het boek sluit aan bij gangbare onderzoeksmethoden en -disciplines waar leerlingen in het vervolgonderwijs mee te maken krijgen. Zo wordt een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs bevorderd.

Belangrijke didactische uitgangspunten van het boek zijn vraaggestuurd leren, actieve kennisconstructie en het leren in interactie met de omgeving. De zes kernactiviteiten van de onderzoekscyclus worden aan de hand van voorbeelden op een praktische wijze beschreven. Het boek bevat vele technieken en controlelijsten die leerlingen kunnen gebruiken bij het uitvoeren van een onderzoeksopdracht. Leerlingen leren vanuit verschillende perspectieven informatie te verzamelen en te analyseren. Op een systematische wijze gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen die voortkomen uit het onderwijsprogramma en de eigen nieuwsgierigheid.

Het boek biedt concrete handvatten om het onderwijs zo vorm te geven dat de in aanleg aanwezige nieuwsgierigheid en leermotivatie van leerlingen aangesproken wordt. In kernachtige bewoordingen presenteren de auteurs een helder raamwerk dat scholen ruimte biedt voor het maken van eigen keuzes. Het stappenplan kan zowel in een vak als vakoverstijgend worden ingezet.

Recensie(s)

Een recensie van het boek door Dr. H.J.M. van Bemmel – Vakdidacticus natuurkunde (ICLON Universiteit Leiden) in opdracht van NBD Biblion (zie pagina 106).
Boekrecensie NBD Biblion
Een boekbespreking in het tijdschrift Van twaalf tot achttien.
Van twaalf tot achttien
Een online boekbespreking
Reviews op bol.com

Aanvullende informatie

Titel: Onderzoekend leren – een stappenplan voor onderzoeksopdrachten
Jaar van uitgave: 2022 (1e druk 2015)
Druk: 2e druk
Auteurs: Bas van Lanen en Cyrilla van der Donk
Uitgeverij: Uitgeverij Van der Donk & Van Lanen
ISBN: 9789082391510
NUR: 100

Voorbeeldpagina’s
Flyer met informatie
Voorkant (boek)
Achterflap (boek)

info@onderzoekendleren.com
www.onderzoekendleren.com

De auteurs

Bas van Lanen en Cyrilla van der Donk zijn werkzaam in het onderwijs. Zij hebben veel ervaring met het uitvoeren en begeleiden van onderzoek. Eerder schreven zij Praktijkonderzoek in de school dat door veel leraren en leraren in opleiding in Nederland en België gebruikt wordt. Daarnaast schreven zij het boek Praktijkonderzoek in zorg en welzijn, dat in Duitsland verkrijgbaar is onder de titel Praxisforschung im sozial- und Gesundheitswesen. De uitgave is in 2022 ook verschenen in de Verenigde Staten onder de titel Practitioner Research for Social Work, Nursing, and the Health Professions en sinds 2023 beschikbaar in Brazilië onder de titel Pesquisa Integrada à Prática: Nos Campos da Saúde e da Assistência Social.
Praktijkonderzoek in de school (4e editie)
Praktijkonderzoek in zorg en welzijn (3e editie)
Praxisforschung im Sozial- und Gesundheitswesen
Practitioner Research for Social Work, Nursing, and the Health Professions
Pesquisa Integrada à Prática: Nos Campos da Saúde e da Assistência Social

Disclaimer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail